Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /www/webvol15/an/435kkq54sqmo1al/plat20.se/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 2427
John Cerone | PLÅT20

HUVUDFÖRELÄSARE

JOHN CERONE

SHoP ARCHITECTS

INDUSTRIELLT MINDSET

John Cerone, Director of Virtual Design & Construction, SHoP Architects i New York, presenterar ett industriellt mindset med bland annat aktuella The Botswana Innovation Hub. Här jobbar de utan ritningar, med endast IKEA-liknande monteringsanvisningar och en Iphone app. Alla komponenter modelleras digitalt och skärs ut av maskiner. Grunden till detta lades 2012 när Shop Architects utvecklade design och tillverkning av Barclays Center i Brooklyn. Fasadens 12 000 olika fasadpaneler skars direkt från en högupplöst 3D-modell skapad på mjukvara som används inom flygindustrin.

Shop Architects drivs av att ständigt minska tiden från idé till utförande.

THE NASSAU VETERANS MEMORIAL COLISEUM

Byggnaden som öppnades 1972 hade i mitten av 10-talet blivit sliten och många ansåg att den borde rivas. Men Shop Architects föreslog ett mer hållbart förfarande, där grunden kunde behållas och övriga byggnaden uppdateras på ett spektakulärt men effektivt sätt. Det komplicerade metallkonstruktionssystemet som är lindat runt Coliseum består av ungefär 4 700 unika aluminiumfenor skapad med 225 000 kvadratmeter återvinningsbar aluminiumkomposit. Genom att skanna hela utsidan av Coliseum med 3D-laser kunde de säkerställa att metallfenorna skulle passar på byggnaden.

THE BOTSWANA INNOVATION HUB

Beläget där huvudstaden, Gaborone, möter Kalahariöknen, ligger The Botswana Innovation Hub – en teknikinkubation som inrymmer utbildningsverksamhet, vetenskaplig forskning och lokala kontor för ett antal internationella teknikföretag. Innovationskomplexet består av en serie långa smala byggnader som sträcker sig ut i det öppna landet och är täckta av ett takkoncept som SHoP kallar ”Energy Blanket”, vilket kombinerar passiv och aktiv energiteknik. Stora överhäng som ger passiv skugga åt byggnadens inre volymer och solceller som samlar solens energi. Den unika byggnaden har en än mer unik byggprocess där en Iphone-app spelade huvudrollen. En av funktionerna var att hålla reda på alla fasadkomponenter i realtid. Konstruktionen och leveransen av byggnadens metallfasad är en milstolpe i utvecklingen av helautomatiserade, papperslösa konstruktionstekniker för direkt tillverkning.

“Vi måste sluta tänka på byggnader som individuella projekt och ha en mer holistisk syn med fokus på processer och system”
– John Cerone.

Barclays Center
Foto: Bruce Damonte

The Botswana Innovation Hub

Nassau Coliseum