Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /www/webvol15/an/435kkq54sqmo1al/plat20.se/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 2427
Manuelle Gautrand | PLÅT20

HUVUDFÖRELÄSARE

MANUELLE GAUTRAND

MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE

POETISK ARKITEKTUR

Parisbaserade arkitekten Manuelle Gautrand, grundare av Manuelle Gautrand Architecture, är internationellt prisad och känd för sitt poetiska uttryck. Hon är en stor förespråkare av arkitektur där känslor och experimentlusta får ta plats och hon hävdar att innovation alltid föregås av olydnad. 2017 var Manuelle första kvinna att få ta emot Europas finaste arkitekturpris ”The European Prize for Architecture”. Hon hyllades då bland annat för sin djärvhet.

LE FORUM

Le Forum är en 5713 kvm stor multihall, helt insvept i kopparpigmenterad sträckmetall av aluminium. Det är en byggnad som sticker ut, men är skapad för att smälta in i såväl storskalig som småskalig bebyggelse. 13 volymer i varierande storlek har centrerats och kopplats till varandra för att täckas med ett enhetligt och originellt höjde av sträckmetall. Den distinkta färgen är inspirerad av takteglet på intilliggande byggnader och har specialtillverkats med kopparpigment. Sträckmetallen avgör byggnadens uttryck men spelar också en viktig roll för dess låga energiförbrukning. Byggnaden är belägen i Saint-Louis i östra Frankrike och öppnade för allmänheten under 2016.

THE BELAROÏA HOTEL

The Belaroia hotel, som egentligen är två hotell, en lägenhetsdel och ett businesscenter, är Strategiskt placerad mitt i Centrum av franska Montpellier och det första som syns för den som kliver ut från centralstationen. Platsen krävde ett externt utrymme, ett urbant vardagsrum för hela området. Både för befintlig bebyggelse och den framväxande. Därför har byggnadens delar vinklats och staplats utan ett tydligt fram och bak, vilket förstärks av att allt är klätt i samma ljusa homogena aluminium. Den perforerade fasaden är tät eller mikroperforerad där den ska dölja, har stora runda öppningar framför hotellrummen och skjutbara paneler för att skydda lägenheternas terrasser. Det har minimerat fasadytorna och den vita färgen minskar värmeabsorptionen. Byggnadskomplexet färdigställdes i oktober 2019.

Le Belaroïa
Foto: Luc Boegly

Le Forum
Foto: Guillaume Guerin