Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /www/webvol15/an/435kkq54sqmo1al/plat20.se/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 2427
PLÅTPRISET 2020 | PLÅT20

PLÅTPRISET 2020


PARTNER TILL PLÅTPRISET 2020

PLÅTPRISET 2020 till White för Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus

Cirka 300 arkitekter och beslutsfattare från byggbranschen deltog i evenemanget PLÅT20 i Stockholm idag. Föreläsningar av internationella stjärnarkitekter, forskare och innovatörer varvades med presentationer av metallfasader. För tionde året i rad delade plåtbranschen också ut PLÅTPRISET. Det gick till White arkitekter för Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus.


PLÅTPRISET tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. I år föll valet på White arkitekter och Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus. Juryn tilltalades av bland annat återvinningsbara material och en fasad med flera funktioner.

Priset mottogs av Helena Polgård Nygren och Francesca Bianchi från White arkitekter. Förutom ära och berömmelse fick de ta emot den specialutformade PLÅTPRIS-pokalen i koppar, signerat konstnären Marie Louise Kold. 

– Vi är otroligt glada över att vinna Plåtpriset 2020. Vinsten och juryns fina motivering är ett fantastiskt kvitto på att vi tillsammans med alla involverade i projektet har lyckats skapa en funktionell, vacker och hållbar vårdmiljö, säger Helena Polgård Nygren, ansvarig arkitekt på White.

Juryns motivering: 


PLÅTPRISET 2020 tilldelas en byggnad som på ett modest sätt lyckats vända ett konventionellt uppdrag med ett specifikt program, till god arkitektur. Med återvinningsbara material och en funktionell utformning, står byggnaden placerad i nutid – väl förberedd för framtiden. Särskilt viktiga är fasadens mellanrum, vilka ger uterum för dem som behöver andrum. Utmaningen med solavskärmning och interiöra hygienkrav, har lösts genom utanpåliggande aluminiumgardiners skydd och transparens. Med ljusspel och reflektioner ger dessa paneler fasaden ett distinkt uttryck till en vårdbyggnad som lyckas generera syre, ljus och hopp.


Arkitekt: White arkitekter AB 

Byggherre: Locum AB, Region Stockholms fastighetsbolag 

Generalentreprenör: HENT 

Plåt- och fasadentreprenör: LW Sverige AB

PLÅT20 arrangeras av flera större aktörer inom byggplåtbranschen; Aurubis, Bevego, EJOT, FMH Stainless, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB. Partner till PLÅTPRISET 2020 är också Svensk Byggplåt.

Juryn för PLÅTPRISET 20 bestod av:
Pye Aurell-Ehrström, Marge
Erik Andersson, Erik Andersson Architects
Jannice Johansson Steijner, steijner co create ab 

 

OM PLÅTPRISET
PLÅTPRISET är ett hederspris, vilket delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen utdelas en gång per år i samband med PLÅT-seminariet.

TIDIGARE VINNARE AV PLÅTPRISET
VINNARE AV PLÅTPRISET 2019 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2018 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2017 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2016 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2015 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2014 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2013 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2012 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2011 >>